Ons huis werd gebouwd in 1989 en is inmiddels dus ruim 30 jaar oud. In de loop van de jaren hebben we al best veel verbouwd en verfraaid: de keuken, de badkamer en het toilet zijn al vervangen en op dit moment wordt de zolder aangepakt. Maar één van de verbeteringen waar we het gelukkigst mee zijn? Het vervangen van de deuren op de benedenverdieping.
Weg met die nieuwbouwdeuren!
Onze binnendeuren waren zogenaamde ‘opdekdeuren’ die vaak worden toegepast in projectbouw. Het is een deur die gedeeltelijk op het kozijn valt en die is opgehangen aan ‘paumelles’. Dat zijn scharnieren die uit twee losse delen bestaan die precies in elkaar passen; één deel zit vast aan het kozijn en het andere deel aan de deur. Je kunt een opdekdeur dan ook heel eenvoudig met de ene helft op de andere tillen en voilà: hij hangt.
Deze deuren zijn vaak hol van binnen, met een metalen kozijn. In ons geval zat er ook nog een bovenlicht met figuurglas boven. Dat is zo’n raampje met glas waar je niet doorheen kunt kijken. Ik ben best bereid te geloven dat dit in 1989 helemaal hip was, hoor! Maar anno 2019 vonden mijn lief en ik het hopeloos ouderwets en een beetje goedkoop. Tijd om een timmerman in te schakelen dus. In overleg met hem kozen we voor massief houten, stompe deuren.
Beste. Idee. Ooit.
Van opdekdeur naar stompe deur
Een stompe deur valt (in tegenstelling tot een opdekdeur) helemaal in het kozijn. Om het kozijn heen wordt vaak een architraaf geplaatst. Dat is niet alleen een topwoord voor Galgje, maar ook een goede manier om je deur een nóg luxere uitstraling te geven. Het is een sierlijst die één geheel vormt met het kozijn. Dit kan een mooie diepte creëren in je kozijn en voor een elegante óf juist een stoere uitstraling zorgen.
Om het helemaal af te maken kozen we nog een mooie plintneut uit: dat is een soort verbindingsstuk tussen de plint en de architraaf. Plintneuten zijn over het algemeen iets hoger dan de plint en iets breder dan de architraaf. Ze liggen er meestal ook bovenop. Zeker als je al bestaande plinten hebt die qua stijl iets afwijken van de architraaf, kan een plintneut de perfecte oplossing zijn om ze mooi samen te brengen. En natuurlijk is ‘plintneuten’ ook een absolute voltreffer als je Galgje speelt!